Tässä taannoin keskustelin puistossa erään äidin kanssa, jonka kanssa seisoskelemme usein saman puiston laidalla. Meillä oli aikaisemmin ollut puhetta pojan jalasta. Hän ei ollut sitä koskaan pistänyt edes merkille ja tajusi vasta sen jälkeen, että poika tosiaan kulkee ontuen, eikä toisessa jalassa ole kenkää.
Häntä kiinnosti kovasti se miten dysmelia näkyy meidän jokapäiväisessä elämässämme.
Tällä hetkellä se vaikuttaa lähinnä pojan vaatetukseen. Sukkia emme voi juurikaan käyttää. Vaikka usein olemme hankkineet sukkia kahdessa eri koossa, ei edes pienempi sukka pysy pienessä jalassa. Kun nilkkaan ei tule kulmaa, pääsee sukka valumaan alaspäin koko ajan. Siitä syystä käytämme pääsääntöisesti sukkahousuja. Ja sukkahousujenkin tulee olla tosi napakat, lähes lyhyet terveeseen jalkaan. Silloin lyhyen jalan sukkaosa ei roiku niin pahasti, että poika kompastuu siihen.
Myös tavallisten housujen kanssa täytyy "kikkailla". Lahkeen suussa on hyvä olla resorit, sillä sellaisen lahkeen saa pysymään taitoksella, eikä lahjetta tarvitse lyhentää. Kesällä parhaita housuja oli sellaiset, joissa oli napit lehkeissa "capri-mittaan" lyhentämistä varten. Se "capri -mitta" oli juuri sopiva lyhyeen jalkaan ja normaali pituus toiseen.
Ulkoilemiseen on tarvinnut keksiä jos jonkinmoista ratkaisua. Kenkää ei pienessä jalassa saada pysymään, vaikka kokeiltu on. Pojan jalka jää kenkään siten, että varpaat on siinä mihin kantapään kuuluisi tulla. Joskus sisällä poika saattaa itse laittaa kengät molempiin jalkoihinsa ja käveleekin niillä. Mutta silloinkin pienen jalan kenkä on hyvin pian takaperin tai muuten vaan vinksinvonksin ja pojan mennessä esim. polvilleen, jää kenkä pois matkasta.
Kengän tilalle on siis täytynyt keksiä jotain, mikä pitää jalan kuivana sekä lämpimäni, ja vieläpä siten, että poika pääsee kävelemään. Kesällä kengän virkaa hoiti tossu. Sellainen jossa on pitkä sukkamainen varsi ja pohjaa ja jalkaterän sivuja kiertää nahka. Se oli pohjasta sen verran paksu, ettei kivet satuttaneet pojan varpaita, mutta samaan aikaan tarpeeksi pehmeä, jotta muotoutui jalan mukaan. Ihan itsekseen tossu ei kuitenkaan paikallaan pysynyt, vaan se piti kiinnittää hanskanpidikkeillä housuihin. Tuohon aikaan pojan erikoista" kenkäratkaisua" ihmeteltiin usein, eikä ihme, sillä olihan se aika villin näköinen välillä.
Tuo sisätiloihin tarkoitettu tossu ei toki pitänyt kosteutta ja syksyn sateiden koittaessa hankimme sellaiset ohuet kosteutta pitävät vauvantöppöset. Sellaiset, jotka on tarkoitettu lähinnä pienille vauvoille, jotka eivät vielä kävele. Tuo töppönen piti samaan tapaan kiinnittää hanskanpidikkeillä housuihin, jotta se pysyisi paikoillaan. Ja vaikka se pitikin kosteutta, ei sillä voinut sateessa ulkoilla tai rapakkoon mennä. Poika ei siis ole koskaan saanut tepastella rapakossa, vaikka kovasti olisi sinne isoveljen perässä tahtonutkin mennä. Ja jos maa oli kovasti märkä, niin töppösen sisälle sujautettiin muovipussi, jotta jalka pysyi kuivana, vaikka töppönen kastuikin pikkuhiljaa. Ja ilmojen viiletessä töppösiä laitettiin kaksi päällekkäin ja alle villasukka.
Talvesta olemme selvinneet samanlaisilla töppösillä, mutta topattuna versiona. Alkutalvesta ongelmana meinasi olla se, että varpaat olivat aina kylmät ulkoilun jälkeen. Onneksi löysimme luontaistuotekaupasta ihanat 100%: sta lampaanvillasta valmistetut tossut, joissa on kiristysnyöri suuaukossa. Ne ovat pitäneet jalan lämpimänä ja pysyvät hyvin paikoillaankin.
Jossain vaiheessa tuntui tosi rasittavalta koittaa aina keksiä jokin ratkaisu, jotta poika saisi mennä samaan tapaan ikäistensä kanssa. Mutta kun ensimmäinen toimiva ratkaisu oli löytynyt, oli sitä helppo soveltaa. Nykyisin homma menee jo rutiinilla ja ulos katsoessaan tietää mitä kaikkea töppösen sisään tulee laittaa.
Ja kuten tämä puistossa tapaamani äiti, monikaan ei huomaa ettei jalassa ole kenkää, sillä töppönen on saman värinen kuin kenkä toisessa jalassa. Kaupassa käy lähes joka kerta siten, että joku tulee sanomaan, että teiltä on tainnut tippua toinen kenkä, sillä pojan istuessa jalkojen pituuseron huomaa selkeästi ja katse kiinnittyy helpommin kenkään tai sen puuttumiseen.
Muuten dysmelian olemassa olo ei vaikuta tavalliseen arkeemme juurikaan. Poika on oppinut liikkumaan jalallaan todella hyvin ja tasapaino on kehittänyt huiman hyväksi. On hauska seurata, kuinka hän on keksinyt keinoja selvitä erilaisista tilanteista, joissa jalan puuttellisuus ja pituusero vaikuttavat. Esim. korkean kynnyksen ylitys vaatii hieman keskittymistä. Poika asettaa lyhyen jalan sille puolen kynnystä, jonne on menossa ja tuolloin terve jalka koukistuu tasoittaakseen piituuseroa. Ja siitä hän sitten ponnistaa itsensä kynnyksen yli. Jos keskittyminen joskus esim. leikin tiimellyksessä herpaantuu ja terve jalka meneekin ensin kynnyksen yli, seuraa siitä kompastuminen. Sama pätee pienissä porrastuksissa jos mennään alaspäin.
Pientä jalkaa ei enää nykyisin tarvitse hoitaa sen kummemmin. Mitä nyt usein parannellaan rakkoja, joita tuppaa tulemaan varpaisiin ja varpaiden tyveen ihan vaan kävelystä. Aikaisemmin meidän tuli laittaa jalkaan yöksi lasta, jolla jalkaterän palaamista kampura- virheasentoon estettiin, mutta nyt kun on päädytty amputaatioon ei sillä ole enää väliä. Ja hienosti jalkaterä on minun mielestäni pysynyt hyvässä asennossa ilman lastaakin. Lääkäreiden näkemys vois kuitenkin olla ihan toinen :)
Eli suurimmat murheet jalan osalta on tällä hetkellä lähinnä henkisiä ja koskevat meitä vanhempia.
Ja toki monet lääkäri käynnit ovat rytmittäneet arkeamme, mutta niin tekevät myös esikoisen astmaan liittyvät käynnit ja asiat. Vauva-aika poikkesi hieman enemmän normaalista kipseineen ja lastoineen, mutta se on ollutta ja mennyttä se.
Tulevaisuudessa murheita olisi tullut varmasti paljon enemmän, varsinkin jos emme olisi päätyneet amputaatioon. Proteesin kanssa elämän pitäisi olla kutakuinkin normaalia. Toki kaikki proteesiin liittyvät arkiset toimenpiteet tulevat eroamaan siitä, jos jalka olisi ihan normaali, mutta ei ne mitään ongelmia ole, jos niistä ei sellaisia tee.
Huomaatteko, minulla on tänään taas hyvä päivä asian tiimoilta :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti